2011. március 12., szombat

Kőris yamadori

2009 őszén fedeztem fel ezt a Virágos kőrist (Fraxinus ornus), majd 2010 tavaszán kapott egy metszést és ősszel kitévedtünk kiásni, és most eljött az alakítás ideje. Már nagyon vártam. Bíztam is abban hogy nem lesz semmi baja odakinn a vadonban. Nem is volt csak itt-ott rágcsálták meg a vadak. Feltételezésem szerint ezért vannak rajta olyan kicsi rügyek.










Előbb lenagyoltam kicsit aztán drótoztunk..


Az egyes elölnézeti képhez alakítottam, de szerintem lehetne másik is amit az elkövetkezendő veg. évben eldöntök. A magassága 68cm.
Elölnézet '1'
Elölnézet '2'




Elölnézet '3'


Elölnézet '4'



A begyűjtés és alakítás alatti jobb kezem, Hugó!

Celtis occidentalis

Nem rossz növény a Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), sok hajtást képes növeszteni, viszont nagyon kemény a fája. Vastagabb ágakat lehetetlen hajlítani, no meg a hajtásnövekedése nem áll le -az első fagy állítja le a növekedésben- ezért a be nem érett rügyek visszafagynak az ágvégeken, így 2-5 cm-rel mindig rövidebbre kell számolni ami kb 4-5 rügy.

A 2009-es begyűjtési forma


2010 alakítva


A 2010 évi növendék sajnos nem lett lefotózva a mai nap. Elfelejtettem. Viszont most így néz ki.


Elölnézet.




2011. március 8., kedd

Pinus mugo 'Mops'

Szintén faiskolában vettem ezt a törpefenyőt. A dús elágazása fogott meg, szeretem a letisztult fa formájú bonsaiokat. Megpróbálok ebből kihozni egy hasonlót csak nincs nagy tapasztalatom a fenyőkkel. Talán a legnehezebb fafaj számomra. Tavaly szereztem egy Picea abiest de sajnos elpusztult. Okát nem tudom. Szépen kihajtott, erősnek tűnt, de a nyár végén elpusztult. Lehet a locsolás átadása, de lehet én szúrtam el valamit...nem tudom.
Remélem ennél a fánál nem így járok, jobban is figyelek majd.

Elég alacsony az első elágazás, de nem akartam még levágni mert így is vagy öt cm földet lekapartam a gyökárnyak körül és még lehet kb. ennyit ezért még marad az az ág és aztán meglátom.
Az átültetés ennél is várat még magára.










Ez lenne az elölnézet első meglátásom alapján, de aztán -néhány sör elfogyasztása után- más nézeteim is támadtak...mindegy idén így fejlődtetem és meglátom.








2011. március 7., hétfő

2011. március 6., vasárnap