2011. március 6., vasárnap

Idei első metszés

Az átültetés várat még magára..
(Ulmus parvifolia)



5 megjegyzés:

MapleTree írta...

Nagyon szép hajlatok vannak a törzsben, ebből szép fa lesz.
A metszéshez enged meg egy tanácsot: sokkal erősebben lehetne visszametszeni, alul többet hagyva, fentebb kevesebbet, és újra felépíteni egy szép ágszerkezetet. Ha ilyen hosszúak maradnak a fő ágak, a másodszintű, harmadszintű ágrendszer nagyon ki fog nyúlni, és akkor már nem szeret senki egy kész ágrendszert visszavágni az arányok miatt, jobb ezt most megtenni.

üdv
Attila

Tóth-Szabó Balázs írta...

Támogatom Attila véleményét. Én még az jobb első ágat kiszedném, úgy, ahogy van. És egyelőre egy hangyabokányival nagyobb edényben nevelném, amíg a kíván ágrendszer kialakul. 3-5 év.
Most látom, hogy jobb oldalt milyen szép ágacskák vannak a második szinten!

Takács Gábor írta...

Az edény méretét lehet nagyobbra váltom mert tavaly is nagy gond volt az életben tartása többször is locsolnom kellett a nagy melegben.
Azt mondjátok hogy vázágakig metszem vissza? Meg alacsonyítsak is?

Tóth-Szabó Balázs írta...

Szerintem a magasságával nincs gond. A kontúrt meg becsüld meg és a felénél érdemes visszavágni a vázágakat. Ha van hajtás, arra, ha nincs akkor majd kihajt. Itt eldönthető, hogy alsó, felső rügyre vágsz vissza. A könyvek az alsó rügyet javasolják, hogy szépen, ívelten nőjön az ág, de nekem az a tapasztalatom, hogy az alsó rügyek nehezen hajtanak ki. Így érdemesebb felső rügyre vágni és a meglévő, vastag ágat ívelten lehajtani, hogy a felső rügy egy alsóbb helyzetbe kerüljön. Na ez így leírva nagyon bonyolultan hangzik. Ha lesz egy kis időm leskiccelem.

Takács Gábor írta...

Nem-nem érthető, végig tartottam a fonalat.
Ez az alsó felső rügyes dolog érdekes, nem hallottam még.
Most így jobban megnézve lenne is mit még vágni. Nekiülök még egyszer.